Het geslacht Van Droogenbroeck

Bron: https://www.heemkringbkwbodegem.be/genealogie/droogenbroeck/index.php

Titel:Heemkring BKW genealogie

Auteur:Frans Van Droogenbroeck

De origines van het familiegeslacht Van Droogenbroeck leiden ons terug naar de vroegste bewoners van het Hof te Droogenbroeck te Sint-Martens-Bodegem.

Het gehucht Droogenbroeck omvat er een veldenblok dat zich langsheen de dorpsbeek uitstrekt vanaf de grens met Ternat en Schepdaal tot in de dorpskom van Bodegem. Als plaatsnaam heeft Droogenbroeck zijn naam te danken aan een drooggelegd drassig gebied, dat omstreeks 1200 ontstond bij het rechttrekken en afdammen van de dorpsbeek ten voordele van de werking van de Bodegemse watermolen. Als toponiem vinden we de variant Droghebroec voor het eerst in 1246 vermeld, terwijl de daarvan afgeleide familienaam pas vanaf circa 1300 sporen in de archivalia achterlaat.

Historische ligging van het "Hof te Droogenbroeck"Grotere kaart weergeven

De stamvader van het geslacht is een zekere Jan de Drossate die zich omstreeks 1280 op het Hof te Droogenbroeck vestigde. Zoals bij de vorming van zoveel familienamen, geeft het toponiem ook in dit geval aanleiding tot het ontstaan van het antroponiem. De zonen van de stamvader Jan de Drossate, Jan en Dierik, vinden we in bronnen uitsluitend vermeld met de familienaam van Droogenbroeck. Oorspronkelijk gebeurde de naamvorming vermoedelijk door toevoeging van het toponiem bij de Drossate. Dat komt nog tot uiting bij de vermelding van hun zus Margaretha, die in 1346 met de meest uitgebreide variant als s'Drossates van Droogenbroeck wordt geciteerd.

De genealogische data van de naamdragers Van Droogenbroeck, vindt u via de menu-links hieronder. Naast de oude tak van Sint-Martens-Bodegem die opklimt tot de stamvader omstreeks 1300 zijn er nog een zestal takken te onderscheiden, waarvoor de aansluiting met de patriarchale tak nog niet is doorgrond.

1. Tak Sint-Martens-Bodegem
    Aan deze stamboom zijn de volgende takken verbonden:
Jonge tak Sint-Martens-Bodegem
Tak Asse
Tak Sint-Martens-Lennik
Tak Essene
Tak Itterbeek-Schepdaal-Bodegem
Jonge tak Sint-Ulriks-Kapelle
2. Tak Groot-Bijgaarden
    Aan deze stamboom zijn de volgende takken verbonden:
Tak Klein-Brabant
3. Tak Liedekerke-Okegem-Pamel-Denderleeuw
4. Jonge tak Pamel
5. Oude tak Sint-Ulriks-Kapelle
6. Jonge tak Dilbeek

Om een willekeurige familienaam op te zoeken in het bestand, klik hier: Verzamelindex genealogie Van Droogenbroeck.

Laatste bijwerking van de genealogische data: 27 maart 2024.

Lees meer over de Bodegemse bakermat der Van Droogenbroeck in onze BKW-uitgave Sint-Martens-Bodegem van Franken tot Bourgondiërs. Een artikel over het 15e-eeuwe geslacht van overmeiers Van Droogenbroeck te Asse kan u hier downloaden.